5 tipů jak vybrat jídelní stůl

5 tipů jak vybrat jídelní stůl

Jídelní stůl je srdcem našeho domova

Neměli bychom se na něj dívat jen jako na kus nábytku, u kterého budeme rodině servírovat oběd.

Správně zvolený jídelní stůl totiž přispívá k domácí pohodě a stává se místem setkávání, povídání si a vzájemného svěřování se. Jídelní stůl se ještě v nedávné minulosti, a to nejen v bytech panelových domů, většinou tísnil - jako nábytek druhé kategorie - v malé kuchyňce. Dnes už se s ním počítá mnohem více. V rámci rekonstrukce starších domů a bytů pak dochází k propojení kuchyní s ostatními prostory a stěhování jídelního stolu do obýváku, kde má podstatně více místa vyniknout.

Na velikosti záleží!

Při pořizování jídelního stolu musíme samozřejmě vycházet z prostoru, který máme k dispozici, ale také z počtu osob, jež k němu budou usedat.

V případě, že žijeme společenským životem a často přijímáme návštěvy, neměli bychom na ně zapomenout. Podle základních ergonomických pravidel je třeba na jednu osobu počítat s plochou 40x60 centimetrů stolní desky. Za standardní šířku stolu se považuje 80 centimetrů, za optimum potom 90 centimetrů.

Pro pohodlné sezení je však rovněž důležitá výška stolu. Ta by se měla pohybovat v rozmezí 74 až 76 centimetrů, od spodní hrany desky by mělo být k podlaze minimálně 63 centimetrů.

Aby se nám dobře sedělo, potřebujeme rovněž dostatečný prostor kolem židle, abychom se mohli odsunout, posadit a podobně. Jako dostatečná se uvádí vzdálenost mezi hranou stolu a opěradlem židle či lavice minimálně 70 centimetrů. A pokud sedíme před stěnou či nábytkem, je třeba přidat dalších alespoň pět centimetrů.

Volte s rozumem

Přijatelné stolování se v menších bytech musí často řešit využitím rozkládacích stolů, jejichž desky lze zvětšovat rozložením, vysouváním nebo vložením přídavné části. Příprava dostatečně velké tabule se tak zkomplikuje, ale výsledek stojí za to. Stále lepší, než se u jídelního stolu tísnit.
Naopak jedinci, žijící sami, mohou stolování vyřešit pomocí sklápěcích stolků nejčastěji připevněných ke stěně v kuchyni. Většina z nich nabízí dostatek prostoru dvěma lidem. Tyto stolky vhodně doplňují větší jídelní stůl umístěný v obývacím pokoji, často se vyrábějí ve sklápěcím provedení, čímž v malé kuchyni nezabírají žádný prostor.

Posledním typem jsou takzvané barové pulty, které většinou oddělují pracovní část kuchyně od obývací zóny interiéru a sezení barového typu. Barové stolky sice nenahradí jídelní stůl, ale dobře poslouží k vypití kávy, případně k podávání snídaně.